PrSM, het werkpaard onder de raketten

André Kesseler

22-10-2019 08:59:54

PrSM

Ondanks alle inspanningen om hypersone raketten te ontwikkelen, blijft er nog altijd behoefte aan werkpaarden; relatief goedkope raketten die heel nauwkeurig op grote afstand doelen uit kunnen schakelen. Enter: PrSM.

Het Amerikaanse leger is continu op zoek naar nieuwe, betere wapens. Hoog op dat wensenlijstje staat de Precision Strike Missile (PrSM) waar onder meer Lockheed Martin en Raytheon aan werken. Een PrSM-test van Lockheed Martin zag er zo uit.

Lees ook:

INF-verdrag

De Amerikanen beschikken al sinds de Koude Oorlog over ATACMS, het MGM-140 Army Tactical Missile System heeft een bereik van 300 kilometer. Die valt dus keurig binnen de voorwaarden van het Intermediate-Range Nuclear Forces (INF)-verdrag dat de Reagan en Gorbatsjov in 1988 sloten. Het verdrag verbiedt beide wereldmachten nucleaire en conventionele raketten alsmede kruisraketten met een bereik van 500 tot 5500 kilometer te produceren.

PrSM

Maar nu president Trump dat verdrag heeft opgeschort, gaat die beperking eraf en dus behoren lange afstandsraketten ineens weer tot de mogelijkheden. Toen het PrSM-project werd gestart (in het INF-verdrag nog gold), werd het bereik van het precisiewapen beperkt tot 310 mijl en laat dat nou 498.89 kilometer zijn… Nu INF in de prullenbak ligt, wil het Amerikaanse leger graag super nauwkeurig doelen op veel grotere afstand kunnen bestoken. Misschien zelfs PrSm’s die bewegende doelen (denk: schepen) uit kunnen schakelen.

In het filmpje hierboven werd overigens alleen de kop van de raket getest. Proeven met de echte PrSM-raketten van de verschillende bouwers staan voor dit najaar op het programma. Oh, en hieronder legt een über-Amerikaanse mevrouw van Lockheed Martin uit waarom hun PrSM echt de beste is. Voor de liefhebber…

Bron: Breaking Defense

Beeld: Lockheed Martin

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws