7 psychedelische therapeutica

KIJK-redactie

14 February 2019 12:59

psychedelica

Psychedelica zijn terug van weggeweest – maar dan als eventueel therapiemiddel: mensen die een posttraumatische stressstoornis of een depressie hebben, lijken op te kikkeren van sommige drugs. Deze zeven partydrugs kunnen mogelijk veilig therapeutisch worden gebruikt.

MDMA

Methylenedioxymethamphetamine (of Molly) is het werkende bestanddeel in de meeste xtc-pillen. Het zorgt voor een euforisch gevoel.

Lsd

Waarschijnlijk de bekendste drug waarvan je gaat hallucineren. De drie letters staan voor lysergeenzuurdi- ethylamide, ontdekt door de Zwitserse scheikundige Albert Hofmann.

Ketamine

Letterlijk een paardenmiddel: je kunt er mens én paard mee platleggen. In de party-scene gewaardeerd om de dromerige roes die het teweegbrengt.

Ayahuasca

Een Zuid-Amerikaanse thee van de bladeren en wortels van twee verschillende planten. Er zit een stof genaamd DMT in die voor hallucinaties zorgt.

Psilocybine

Een natuurlijke stof die in paddo’s voorkomt. Psilocybine heeft een vergelijkbaar effect als lsd.

Ibogaïne

Een stof uit de wortels van de boga-plant uit West-Afrika. In het Westen is hij vrij onbekend, maar in Afrika gebruiken aanhangers van de Bwitireligie hem om tijdens rituelen in een roes te raken.

Mescaline

Wordt gewonnen uit de peyote-cactus, die voorkomt in Mexico en het zuiden van de VS. Het heeft net als lsd een hallucinatoir effect.

Dit is een kader uit het artikel ‘Trippen bij de theraupeut’ te vinden in KIJK 3/2019. Deze editie ligt vanaf 21 februari tot en met 20 maart in de winkel.

Meer informatie:

Tekst: Anouk Broersma

Beeld: iStock/Getty Images

De KIJK 50 jaar-special is verkrijgbaar in de webshop met daarin de spannendste, opmerkelijkste en grappigste verhalen uit de lange geschiedenis van het blad. Bestel hem hier.










Meer Artikelen