Wat is quinoa eigenlijk?

kijkmagazine

29-10-2013 13:00:12

Het staat in de winkel tussen de couscous en de rijst: quinoa. Verschillende goeroes zweren al bij deze wonderplant, anderen noemen het een ‘supermiddel om mee af te vallen’. Voor de duidelijkheid: je kunt quinoa dus gewoon eten.

Quinoa (kien-wa, niet kie-no-wa) duikt steeds vaker op in recepten. De meeste supermarkten hebben het inmiddels opgenomen in het assortiment en 2013 is door de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties zelfs uitgeroepen tot ‘het jaar van de quinoa’. Maar wat is quinoa eigenlijk?

De quinoaplant komt van nature voor in Zuid-Amerika en wordt daar al duizenden jaren verbouwd. De zaden lijken op graankorrels en zo worden ze ook gebruikt in de keuken. Quinoa is een goed alternatief voor bijvoorbeeld rijst of couscous. Dit ‘pseudograan’ is rijk aan vitamines en mineralen, en bevat geen gluten. Daarom is het ook geschikt voor mensen met een glutenvrij dieet. Bovendien bevat het alle essentiële aminozuren – van het soort dat de mens zelf niet kan maken en dus uit voedsel moet halen. Al met al is het dus niet zo gek dat de FAO zo’n fan is van deze superplant.     

Recepten met quinoa als basisproduct zijn hier te vinden. Op de KIJK-redactie zijn we vooral fan van Griekse quinoasalade!

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!

Beeld: Christian Guthier / CC BY 2.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws