Recycle oude melkflessen voor je 3D-printer

KIJK-redactie

05-03-2013 09:00:34

3D-printers worden steeds goedkoper, maar het materiaal voor in de printer is nog erg duur. Daar is echter misschien een oplossing voor. Uit onderzoek blijkt dat je hier plastic melkflessen voor kunt gebruiken.

Wetenschappers van Michigan Technological University gebruikten hun zelfgemaakte RecycleBot om melkflessen om te smelten naar bruikbaar ‘printplastic’. Dit apparaat maakt, nadat je het plastic zelf hebt gewassen en hebt versnipperd, een lange spaghettisliert waarmee kan worden geprint.

Dit moet het een stuk makkelijker gaan maken voor particulieren om hun 3D-printer op een goedkope manier te gebruiken. Nu zijn de cartridges voor in 3D-printers nog erg aan de prijs. Zo betaal je rond de 50 euro voor een kilo materiaal.

Minder energie

Helemaal perfect is de oplossing niet. Zo is het plastic van melkflessen niet ideaal om nieuwe producten van te printen. Maar volgens de wetenschappers is dat nadeel te overzien. Bovendien beweren ze dat het een stuk minder energie kost om deze vullingen te maken dan het kost om de commerciële variant te produceren. Ook zou deze manier van recyclen minder energie verbruiken dan het standaardrecycleproces.

Doe-het-zelf-techneuten kunnen hun hart ophalen. Hoe je de RecycleBot moet maken, staat namelijk stap voor stap beschreven op thingiverse.com. Op deze open-source-site staan ook ongeveer 54.000 verschillende ontwerpen die je met een 3D-printer kunt maken.

Bronnen: Rapid Prototyping JournalProceedings of the Materials Research SocietyMichigan Technological University via EurekAlert!

Beeld: Lagric/CC BY-SA 3.0Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar