Rivierkreeft reist via voetsporen nijlpaard

kijkmagazine

04-08-2012 13:00:44

Bij gebrek aan voedsel in het water gaan rivierkreeftjes niet bij de pakken neer zitten. Via de waterige voetafdrukken van nijlpaarden gaan ze gewoon op zoek naar landplanten.

Rode rivierkreeften zijn niet alleen in staat te overleven op het land, in tijden van schaarste halen ze er zelfs hun voedsel vandaan. Dat concluderen Jonathan Grey en Michelle Jackson van de Queen Mary, University of Londen nadat ze het gedrag van deze kreeftjes in het Naivashameer in Kenia hebben geanalyseerd.

Zij zagen dat de rivierkreeftjes zich verplaatsten via de voetafdrukken van nijlpaarden, waar nog een laagje water in stond. Zo baanden zij zich een weg door het land rondom het meer, tot wel 40 meter ver. Een analyse van bepaalde markers in het weefsel van de beesten bevestigde wat de onderzoekers ook al dachten te zien: ’s nachts klimmen de kreeftjes uit de voetafdrukken om zich te goed te doen aan nabijgelegen landplanten.

Dit gedrag geeft de beesten natuurlijk een groot voordeel ten opzichte van de dieren die vastzitten in het water – zeker ten tijde van voedselschaarste. “Ons onderzoek laat zien waarom de rode rivierkreeft zo’n sterke binnendringer is”, zegt Grey. “Dat heeft belangrijke consequenties voor mensen die de soort in andere gebieden willen introduceren.” Sinds 1960 zijn de kreeften op meerdere plekken in Oost-Afrika uitgezet om de visserij te bevorderen en andere populaties in toom te houden. Daar zijn de kreeftjes erg goed in, maar het risico bestaat dus dat zij het hele ecosysteem overnemen.

Bronnen: Queen Mary, University of London via Eurekalert!

Beeld: Duloup/CC BY-SA 3.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws