Robot krijgt ultra gevoelige huid

KIJK-redactie

13 August 2018 15:59

huid

Deze onderzoekers hebben een huid ontwikkeld voor androïdes die zelfs nog gevoeliger is dan die van ons (beweren ze). En daar hebben ze nu patent op gekregen.

Onze huid (om preciezer te zijn: de lederhuid) barst van de zenuwen die allerlei prikkels doorgeven aan de hersenen. Zo zorgen de zenuwen voor het tastgevoel, de pijngeleiding en het temperatuurgevoel.

Robots zijn vaak helemaal niet omhuld met zo’n gevoelige huid, terwijl dat best handig kan zijn. Daarom hebben onderzoekers van de universiteit in Texas een elektronische huid ontwikkeld die uit miljoenen zenuwen bestaat en daarmee, volgens de wetenschappers zelf, gevoeliger is dan onze eigen huid. En die hebben ze nu gepatenteerd.

Smart skin

De ‘slimme huid’ – die dus al even terug is ontwikkeld – bevat miljoenen kleine, flexibele sensoren gemaakt van 0,2 micrometer (een miljoenste meter) dikke zinkoxide nanostaafjes. Ter vergelijking: menselijke haren hebben een diameter van ongeveer 40 tot 50 micron. Elk van deze sensoren is self-powered en vereist geen externe stroom.

Deze nanostaafjes zitten stevig verpakt in een elastische laag chemisch en vochtbestendig polyimide. Het resultaat is een stevige, flexibele en waterdichte huid die geschikt is als robothuid of zelfs als een prothetische huid.

Gevoelig typje

De elektronische huid is zó gevoelig; wanneer er maar een beetje druk op wordt uitgeoefend, detecteren de nanostaafjes dat al door te gaan buigen. Naast veranderingen in druk kan de huid ook onderscheid maken tussen verschillende oppervlakken en temperatuursveranderingen detecteren.

De onderzoekers zien veel toepassingen in de huid. Zo kunnen robotgrijpers ermee worden uitgerust, evenals de vingers van prothesearmen. En nu de wetenschappers officieel patent hebben gekregen op hun technologie kan het realiseren daarvan snel plaatsvinden.

Bronnen: IEEE Sensors Journal, University of Texas at Arlington, New Atlas

Beeld: University of Texas at Arlington

KIJK 8/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws