Robot Sophia pleit voor vrouwenrechten

Laurien Onderwater

18-12-2017 12:59:12

robot sophia

De vrouwelijk uitziende androïde Sophia is een druk baasje. Momenteel maakt ze zich hard voor vrouwenrechten in Saoedi-Arabië.

Robot Sophia zorgde voor een hoop opschudding toen ze twee maanden terug als eerste bot ooit werd erkend als staatsburger. Natuurlijk was de gedachte toen al dat het een publiciteitsstunt was, en dat bleek later inderdaad zo te zijn. Maar dat snoerde de androïde niet de mond. Sterker nog, ze is feller dan ooit nu ze een verdediger van vrouwenrechten is geworden in Saoedi-Arabië.

Ironie

Dat dit nogal ironisch is, zal je vast niet ontgaan. Robots hebben geen burgerrechten. Dan is het toch gek dat een androïde zich inzet voor vrouwenrechten? Dat ziet Hanson Robotics – het bedrijf dat Sophia heeft ontwikkeld – anders. David Hanson (oprichter en CEO van Hanson Robotics) vindt dat we zelfs voor de mening van machines respect moeten hebben.

Raja Chatila, commissievoorzitter van The IEEE Global Initiative on Ethics of Autonomous and Intelligent Systems, is het daar niet mee eens. “Robots kunnen geen mening hebben. Een AI-programma heeft niks te zeggen tijdens een debat, het weet niet eens wat een debat is”, zegt Chatila tegen Futurism. “Sophia weet ook niet wat vrouwen en rechten zijn. Ze herhaalt slechts de tekst die haar programmeur heeft ingevoerd.”

Rijbewijs

Afgezien van wat Chatila zegt, is ook dit weer een goede stunt van Hanson Robotics. Al helemaal omdat Sophia zich hard maakt voor vrouwenrechten in Saoedi-Arabië: een land waarin vrouwen pas sinds september dit jaar toestemming hebben gekregen om hun rijbewijs te halen.

In onderstaande video kun je een interview met Sophia zien, waarin ze vertelt dat we haar zouden moeten zien als een nieuw diersoort. Bovendien meent ze gevoelens te hebben “net als iedereen”.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Futurism, Business Recorder

Beeld: Hanson Robotics

Lees ook:

KIJK 1/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes