Robot springt tegen muren op

Marysa van den Berg

07-12-2016 09:00:46

Technici hebben een robot gebouwd die razendsnel achter elkaar tegen een muur opspringt.

Robots worden niet alleen steeds slimmer, ze worden ook steeds behendiger. De nieuwste behendige robot heet Salto (naar saltatorial locomotion on terrain obstacles – de manier van voortbewegen van onder andere konijnen en kangoeroe’s) en is gebouwd door de University of California Berkeley (VS).

Gespannen boog

Salto is gemaakt naar het voorbeeld van de galago, een nachtdiertje dat in bomen leeft. Dit beestje legt al springend 8,5 meter af in 4 seconden. De galago doet dit door energie op te slaan in zijn pezen en in gehurkte houding te zitten. Daardoor krijg je het effect van een gespannen boog. Vlak voor een sprong komt die energie in één keer vrij.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dankzij een veer in zijn pootmechanisme bootst Salto deze gehurkte positie vlak voor een sprong na. De robot, die een ons weegt en 26 centimeter lang is, haalt daardoor een verticale behendigheid van 1,75 meter per seconde. Geen enkele robot doet hem dat na. Ook is Salto daarmee beter dan de kikker, die gemiddeld 1,71 meter per seconde haalt. De galago scoort 2,24 meter per seconde en blijft daarmee recordhouder op het gebied van verticale behendigheid.

Freerunning

Verder springt Salto tot wel een meter per keer, hoger dan de meeste mensen. De robot lijkt volgens zijn bouwers wel wat op een freerunner, iemand die al rennend en springend zijn weg over en langs obstakels op straat vindt.

In de toekomst hopen de onderzoekers Salto te voorzien van een chip die de omgeving in kaart kan brengen. Daarmee kan hij snel zien waar hij (tegenop) kan springen, zoals een freerunner dus. Mogelijk kan de robot dan worden ingezet bij zoek- en reddingsacties na bijvoorbeeld een aardbeving. Hij zal zich al springend niet laten tegenhouden door alle rotzooi die hij op zijn weg vindt.

Bronnen: Science Robotics, UC Berkeley via EurekAlert!

Beeld: UC Berkeley, Stephen McNally and Roxanne MakasdjianPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis