Rode dwergen en drie andere dwergsterren

KIJK-redactie

01 October 2019 12:59

rode dwergen

De aantallen van rode dwergsterren zijn indrukwekkend: maar liefst driekwart van alle sterren in de Melkweg is een rode dwerg. Maar naast rode dwergen kent de sterrenkunde nog een aantal dwergen met andere kleuren.

1) Bruine dwerg

Een bruine dwerg ontstaat op dezelfde manier als een ster, maar is niet zwaar genoeg om in zijn binnenste energie op te wekken door middel van kernfusie, zoals volwaardige sterren doen.

2) Witte dwerg

Een witte dwerg is het compacte object dat overblijft als een ster die tot tien keer zo zwaar is als onze zon zijn brandstof heeft opgemaakt en zijn buitenste lagen heeft afgestoten.

3) Zwarte dwerg

Een zwarte dwerg is wat je overhoudt als een witte dwerg geen licht of warmte meer afgeeft. Dat duurt echter zó lang dat er waarschijnlijk nog geen zwarte dwergen in ons heelal te vinden zijn.

Dit is een kader uit het artikel ‘Leven onder een rode zon’ te vinden in KIJK 11/2019. Deze editie ligt in de winkel vanaf 17 oktober tot en met 20 november.

Meer informatie:

Tekst: Jean-Paul Keulen

Beeld: M. Kornmesser/ESO

KIJK 10/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK

 


Meer Artikelen