Rolstoelgebruikers vinden robotarm ‘te makkelijk’

KIJK-redactie

28 September 2010 10:00

Door intelligente aansturing kan een robotarm na één commando een voorwerp oppakken. Patiënten waren hier echter niet zo blij mee als de ontwerpers verwachtten.

Onderzoekers van de University of Central Florida dachten dat het een enorm succes zou zijn: een computerprogramma dat met een commando van een touchscreen, computermuis, joystick of stem een robotarm in actie laat komen. Sensors op de arm zien vervolgens een object en verzamelen informatie, waarna de computer de berekeningen maakt om de arm te bewegen en het voorwerp op te pakken.

Het kostte veel tijd en energie om de automatische modus goed werkend te krijgen. In een proefproject bleek echter dat de meeste deelnemers het  systeem niet fijn vonden, omdat het ‘te makkelijk’ was.

Mensen willen geholpen worden door techniek, maar niet buitengesloten. Als we te veel moeite met iets hebben, worden we boos en gefrustreerd, maar als we geen uitdaging hebben raken we verveeld. Dit heeft iedereen, ook mensen met een handicap.

Naar aanleiding van de uitkomst van de test gaan de onderzoekers verder werken aan een programma dat eenvoudig individueel aan te passen is. Sommige patiënten zijn mobieler dan anderen. Zij kunnen een voorkeur hebben voor een systeem dat dichter bij handmatige bediening komt. Mensen met meer beperkingen kunnen daarentegen wel behoefte hebben de automatische instelling.

Bronnen: University of Central Florida via EurekAlert

Beeld: Jason Greene/UCF


Meer Nieuws