‘Rondje lopen’ maakt je creatiever

KIJK-redactie

26-04-2014 13:00:41

Lopen

Uit nieuw onderzoek blijkt dat zitten niet alleen slecht voor je hart is; ook je creativiteit gaat ervan achteruit.

Je hoort het vaak: “Ik ga even een rondje lopen om wat ideeën op te doen.” Reden voor Amerikaanse onderzoekers om te achterhalen of dit ook echt werkt. En inderdaad: wanneer we lopen, scoren we aanzienlijk hoger op creativiteitstests.

Rolstoeltest

Om tot deze conclusies te komen, deden de onderzoekers vier verschillende experimenten. Hierbij scoorde steeds het merendeel van de 176 proefpersonen, voornamelijk studenten, lopend hoger in creativiteit dan wanneer ze zaten.

Het laatste experiment had nog een slimme toevoeging. Hier mochten de proefpersonen de creativiteitstestjes doen terwijl ze met een rolstoel vooruit werden geduwd. Dit gebeurde zowel binnen als buiten. Op deze manier kon worden nagegaan of het positieve effect van lopen puur aan het lopen zelf ligt of aan het ‘even een frisse neus halen’. En wat bleek? De studenten scoorden lopend hoger dan wanneer ze vooruit werden geduwd. Daarbij maakte het niet uit of dit buiten of binnen gebeurde. Het lijkt dus echt om de fysieke activiteit van het lopen te gaan.

Gestimuleerde hersenen

De onderzoekers weten nog niet precies waar het aan ligt dat je creatiever wordt van lopen. Toekomstig onderzoek zal moeten uitwijzen hoe fysieke activiteit de hersenen stimuleert en ons creatiever maakt. Maar in elk geval is dit weer een bewijs dat bewegen niet alleen goed is voor je hart, maar ook voor je hersenen.

Bronnen: Journal of Experimental Psychology:
Learning, Memory, and Cognition
(PDF), American Psychological Association via EurekAlert!

Tekst: Tom GerritsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis