Ruimteklompjes storten ‘flitsend’ op de maan

Karlijn Klei

03-08-2018 14:02:50

maan

Twee kleine stukjes ruimtesteen knalden met een noodvaart op de maan, en dat leverde leuke plaatjes op.

Er wil hier en daar nog wel eens wat ruimtepuin op de maan neerstorten. Zo ook op 17 en 18 juli, toen er twee ruimteklompjes met zo’n snelheid op de maan knalden, dat de flitsen er vanaf vlogen.

Lees ook: ‘Planeetsplinters’ vormden planetoïden en meteorieten

Walnoot

Ze waren beiden niet veel groter dan een walnoot, de kleine meteoroïden die onlangs op de maan invlogen. Dat blijkt uit berekeningen op basis van de helderheid van de lichtflitsen die bij de impacts te zien waren.

Waarschijnlijk zijn ze afkomstig uit de stoffige staart van komeet 169P/NEAT, waar de aarde en de maan vanaf halverwege juli doorheen bewegen. Dat heeft onder andere de meteorenregen Alpha Capricornids tot gevolg, maar blijkbaar komt er dus ook het een en ander terecht op de maan.

Flitsen

Sinds 1997 worden dit soort inslagen systematisch gemeten. Anno 2018 poogt MIDAS, het Moon Impacts Detection and Analysis System, hun oorsprong te achterhalen. Dat doen ze met behulp van een scala aan telescopen uitgerust met supergevoelige CCD camera’s, die ruimterotsen die op de in schaduw gehulde plekken op de maan inslaan, identificeren.

Onderzoekers bestuderen dit soort vluchtige verschijnselen – want zo’n inslag is zó voorbij – niet alleen om meer te leren over de maan en diens geschiedenis, maar ook over de aarde en haar toekomst. Hoeveel ruimtepuin dáár inslaat, en hoe vaak, zegt namelijk ook iets over hoe groot de kans is dat ze op aarde storten.

Dark side of the moon

MIDAS meet voornamelijk inslagen op het schaduwgedeelte van de maan, omdat de lichtflitsen duidelijk afsteken tegen een donkere achtergrond. Overigens betreft deze dark side of the moon de delen van de maan die op een bepaald moment niet door de zon verlicht worden – wanneer die sikkelvormig is bijvoorbeeld. Dus niet de ‘achterkant’ van de maan, die steeds van de aarde is afgekeerd.

Bronnen: ESA, IFLScience

Beeld: Moon Impacts Detection and Analysis System (MIDAS)/Jose Maria Madiedo

KIJK 8/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes