’s Werelds snelste supercomputer echt ‘Made in China’

Naomi Vreeburg

21-06-2016 13:13:15

supercomputer

De Amerikanen hebben wederom het nakijken. China heeft een nieuwe supercomputer aangekondigd die krachtiger is dan alle andere.

Al een tijdje deden geruchten de ronde dat China binnenkort bekend zou maken dat het een nieuwe, indrukwekkende supercomputer heeft ontwikkeld. Toen het land gisteren van zich liet horen, waren de oren dan ook gespitst. En ja hoor, het land kondigde ’s werelds snelste supercomputer aan. Het systeem kent een pieksnelheid van 125 petaflops. Met andere woorden: het kan 125 biljard berekeningen per seconde uitvoeren.

Sunway TaihuLight

En daarmee is de supercomputer bijna drie keer zo sterk als de vorige, eveneens Chinese recordhouder Tianhe-2. Bovendien is de Sunway TaihuLight ruim vijf keer zo krachtig als de sterkste supercomputer in de VS. En dat is een dingetje. China en Amerika zijn namelijk verwikkeld in een computeroorlog. De VS konden het dan ook niet uitstaan dat Tianhe-2 in 2013 als krachtigste uit de bus kwam. En het zure was: de voormalig recordhouder draaide vrijwel volledig op Amerikaanse chips van Intel.

In april 2015 besloot de overheid van de Verenigde Staten een exportverbod in te voeren voor alle krachtige computerchips richting China. Dit, naar eigen zeggen, omdat een eerdere Chinese supercomputer – de Tianhe-1A – is gebruikt om “nucleair explosieve activiteiten” mee te verrichten.

En dus moest het land zijn eigen chips gaan maken. Dat hebben de Chinezen dan ook gedaan en ironisch genoeg pakt dit bijzonder goed uit. Het is dan ook de eerste supercomputer die volledig gebruikmaakt van Chinese technologie. “Wat verder bijzonder is, is dat het systeem niet alleen de grootste/snelste machine ter wereld is, maar ook nog eens een van de energiezuinigste”, mailt Walter Lioen, teamleider Supercomputing bij SURFsara, dat de Nederlandse supercomputer Cartesius beheert.

Niet verrassend

Volgens Lioen is het spannend nieuws. “Het is voor het eerst dat er meer Chinese systemen in de juni 2016 TOP500 staan dan VS systemen.” Maar ook voor hem kwam de bekendmaking niet geheel als verrassing. “De vraag was niet of dit zou gebeuren, maar wanneer precies.”

In KIJK 2/2016 schreven we al over de computerstrijd tussen de VS en China. Je kunt dit nummer online bestellen

Bronnen: The Verge, Fortune

Beeld: Corbis/Hollandse HoogtePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws