Vreemde krassen ontdekt op maan Saturnus

kijkmagazine

31 July 2015 16:00

Rode krassen op Saturnusmaan Tethys - header

Op het oppervlak van een van de manen van planeet Saturnus zijn gekke, rode krassen waargenomen die wetenschappers voor een raadsel stellen.

De nieuwste foto’s die NASA-sonde Cassini van Saturnusmaan Tethys heeft gemaakt, zien eruit alsof het zoontje van een van de onderzoekers er met zijn kleurpotloden op is losgegaan. Maar de ruwe, rode krassen over het oppervlak van de maan die je ziet op onderstaande foto zitten er écht.

De krassen waren al vaag te zien op eerdere beelden van Cassini, zo meldt het Jet Propulsion Laboratory van de NASA. Maar pas in april dit jaar was de belichting goed genoeg om het vreemde verschijnsel echt scherp vast te leggen.

Rode krassen op Saturnusmaan Tethys

Waar de rode krassen door zijn veroorzaakt, is nog niet duidelijk. Misschien bestaan ze uit vervuild ijs, of zijn ze het gevolg van gassen afkomstig uit het binnenste van de maan. Een andere mogelijkheid is dat ze te maken hebben met verschijnselen aan het oppervlak van Tethys die te klein zijn voor Cassini’s instrumenten om ze op te merken.

Duidelijk is dat de krassen relatief jong zijn. Ze lopen namelijk dwars over kraters en dergelijke heen, dus moeten ze later zijn ontstaan. Maar wanneer dat precies was, is ook een vraag die nog wacht op een antwoord.

Bekijk hier meer spectaculaire foto’s gemaakt door NASA’s Cassini-sonde!

Bron: JPL/NASA

Beeld: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute


Meer Nieuws