Seagate wil 60 terabyte op één harddisk proppen

André Kesseler

20-03-2012 16:00:19

Er zijn mensen die denken dat het tijdperk van de trouwe harde schijf ten einde loopt. Solid State Disks (geheugenchips) zouden de toekomst zijn. Seagate denkt daar toch anders over.

De Amerikaanse hardeschijvenbouwer Seagate werkt aan een methode om 155 miljard bits op één vierkante centimeter te persen. En die ontwikkeling zorgt er volgens het bedrijf voor dat er binnen een jaar of tien op een standaard 3,5 inch harde schijf plek is voor 60 terabyte aan informatie. (Ter vergelijking: huidige 3,5 inch harddisks blijven nu nog steken op een terabyte of drie.)

Om dat voor elkaar te krijgen, gebruikt de fabrikant de techniek heat-assisted magnetic recording (HAMR), waarbij een heel dunne laser de data op de schijf brandt. HAMR bestaat al een jaar of zes, maar is nog volop in ontwikkeling.

De laser verhit het oppervlak van de schijf in minder dan een nanoseconde tot 327 graden Celsius. Daardoor kan de schrijfkop van de harddisk de bits dichter op elkaar pakken dan ooit tevoren.

Bron: Wired

Beeld: SeagatePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?