‘Sex doll’ traint tandartsen

André Kesseler

05 July 2011 16:00

Tandartsen krijgen soms lastige klanten. Met behulp van een Japanse robotpatiënt kunnen tandartsen-in-opleiding daar alvast aan wennen.

Ze heet Showa Hanako 2 en ze werd ontwikkeld door een team van de Showa-universiteit. Showa beweegt op de meest ongelukkige momenten haar tong, schrikt van het geluid van de tandartsboor en slaat zelfs aan het kokhalzen als er een instrument te ver achter in haar mond wordt gestoken. Ze is bovendien voorzien van spraakherkenning zodat ze op instructies of geruststellende woorden kan reageren. Als de tandarts klaar is, analyseert ze de behandeling en geeft ze een beoordeling.

Volgens Koutaro Maki, de wetenschapper die Showa ontwikkelde, is het belangrijk dat de robot zo realistisch mogelijk reageert. Als het niet echt genoeg is, dan heeft dat bij de tandartsen in spe toch een minder sterk psychologisch effect.

Mocht je het gezicht van Showa trouwens herkennen… Dat kan. In zijn zoektocht naar een zo echt mogelijke namaakvrouw kwam Maki terecht bij Orient Industries, een bekende bouwer van Japanse Sex Dolls.

De tandartsoefenrobot wordt later dit jaar naar verschillende landen geëxporteerd. Realistisch gezicht, beweegbare tong, spraakherkenning en een uit-knop… De markt voor Showa zou wel eens veel groter kunnen zijn dan alleen tandartsen-in-opleiding.

Bron: Wired


Meer Nieuws