SHOT: azijnpissers

Naomi Vreeburg

24-09-2019 15:59:25

mieren

Hoewel mieren sterk zijn, kunnen ze niets uitrichten tegen vogels die ze met hun scherpe snavels van de grond willen plukken. Maar hoe verweer je je dan tegen zo’n luchtaanval?

Sommige mieren, zoals deze behaarde bosmieren, werken samen en bespuiten hun vijanden met zuur. Dat bijtende goedje produceren ze met hun achterlijf. Op deze plaat – geschoten in het Zuid-Engelse Wareham Forest – is het overigens geen vogel die deze reactie bij de mieren uitlokt, maar natuurfotograaf Paul Quagliana. Toen hij zijn hand boven de beestjes hield, begon het spuitfestijn. Volgens Quagliana ruikt het mierenzuur een beetje naar fish and chips. Klinkt lekker, maar wij bedanken toch voor spul dat uit het achterste van een mier knalt.

Klik op de afbeelding om hem te vergroten.

Deze SHOT-aflevering staat ook in KIJK 8/2019.

Beeld: Paul Quagliana/BNPS/BSR

KIJK 10/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?