In dit park staan regenboogbergen

Laurien Onderwater

28 February 2018 10:59

regenboogbergen

Nog geen vakantieplannen gemaakt? Dan helpen wij je graag: plan een reis naar China en bezoek deze bizarre regenboogbergen.

In het liedje Somewhere over the rainbow droomt de zanger over een prachtig land. Maar Chinezen hoeven er niet over te dromen; die gaan gewoon naar het Zhangye Danxia National Geological Park, want daar staan heuse regenboogbergen. En, nee, deze kleuren zijn niet kunstmatig, maar veroorzaakt door mineralen.

Pot met goud

Toen 50 miljoen jaar geleden de Indische en de Euraziatische Plaat botsten, kwamen sedimentaire lagen – bestaande uit zandsteen en mineralen – bloot te liggen. In de miljoenen jaren die volgden, zijn de sedimenten gesleten door wind en water, waaraan de bergen hun huidige vorm hebben te danken. Ook kreeg elke zandsteenlaag zijn kleur door oxidering. Zo zijn de rode lagen bijvoorbeeld ontstaan doordat elementair ijzer reageert met zuurstof. Het enige dat nog aan dit plaatje ontbreekt, is de pot met goud aan het einde van de regenboog.

Deze SHOT-aflevering staat ook in KIJK 3/2018.

Beeld: 2013 Visual China Group/Getty Images

Lees ook:

KIJK 3/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!  


Meer Nieuws