Dit is een begraafplaats voor dieselauto’s

Laurien Onderwater

2018-06-06 10:59:38

dieselgate

Sinds het geknoei met dieselauto’s van Volkswagen bekend werd, moest het bedrijf al die voertuigen terugkopen. Maar waar laat je ze? Op een autobegraafplaats.

September 2015 was geen al te beste maand voor Volkswagen: het geknoei van het bedrijf met dieselauto’s kwam aan het licht. De zogeheten sjoemelsoftware – die ervoor zorgde dat modellen onterecht aan nieuwe, strenge emissie-eisen voldeden – trof honderdduizenden voertuigen en bezorgde Volkswagen miljarden aan claims en boetes. Gevolg: VW moest al die auto’s terugkopen.

Dieselgate

Maar waar laat je ze in vredesnaam? Op een autobegraafplaats, zoals deze in de woestijn van Californië. Plek zat daar. In totaal worden in de VS zo’n 300.000 auto’s opgeslagen, verdeeld over 37 faciliteiten. Rudolf Diesel (aan wie we in KIJK 4/2018 een Complot!-aflevering wijdden) zou zich hebben omgedraaid in zijn zeemansgraf als hij had geweten van dit schandaal.

Klik op de afbeelding om de foto te vergroten.

Deze SHOT-aflevering staat ook in KIJK 6/2018.

Beeld: Lucy Nicholson/REUTERS/ANP

Lees ook:

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde