SHOT: deze detector zoekt donkere materie

KIJK-redactie

27-06-2018 10:59:08

donkere materie

Onder een grote berg in Italië staat een laboratorium waarin het XENON1T-experiment is opgezet om met grote gevoeligheid op zoek te gaan naar donkere materie.

De deeltjes waar de mysterieuze donkere materie uit bestaat, schieten ongemerkt voortdurend door ons heen; elke seconde gaan er bijvoorbeeld zo’n 100.000 door je duimnagel. Om deze deeltjes toch een keer te betrappen, is in het Italiaanse Gran Sasso-gebergte het experiment XENON1T opgesteld. Dat bevat 3,5 ton van het element xenon in een roestvrijstalen cilinder die nauwlettend in de gaten wordt gehouden voor het geval een keer een donkere-materie-deeltje op een xenon-atoom botst.

Om storende invloeden van buitenaf zoveel mogelijk te beperken, is de cilinder omringd door een 10 meter hoge watertank, die deze foto van de binnenkant laat zien. Bovendien bevindt het experiment zich 1400 meter onder de grond, wat het nog beter afschermt. Dus áls XENON1T eens wat ziet, is de kans op vals alarm zo klein mogelijk. Vooralsnog is dat echter niet gebeurd; gedurende de eerste 280 dagen dat het experiment liep, werd er geen enkel donkere-materiedeeltje gespot.

Deze SHOT-aflevering staat ook in KIJK 7/2018.

Tekst: Jean-Paul Keulen

Foto: Enrico Sacchetti/RPS

Bekijk ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis