SHOT: hijsen maar!

Laurien Onderwater

03 January 2019 10:59

Heerema

Groter is niet altijd beter, maar in de scheepvaart vaak wel. Daar weet het Nederlandse offshorebedrijf Heerema alles van.

Heerema kan namelijk al jaren over een recordhouder beschikken: de Thialf, het grootste kraanschip ter wereld. Dit gevaarte heeft met zijn twee kranen een hijscapaciteit van maar liefst 14.200 ton.

En alsof dat nog niet indrukwekkend genoeg is, liet Heerema de Thialf onlangs tijdens een test samenwerken met het kraanschip Balder, dat 6400 ton kan tillen. Het was de eerste keer dat twee schepen samen een last tilden en er een eindje mee voeren. Heerema wilde zo testen of deze methode haalbaar is.

Over niet al te lange tijd moet de Thialf een zware hijsklus uitvoeren met Heerema’s nieuwste kraanschip, de Sleipnir, dat in 2019 in de vaart komt. En ja, ook de Sleipnir is er eentje om over op te scheppen: hij heeft namelijk twee kranen die elk 10.000 ton kunnen dragen.

Deze SHOT-aflevering staat ook in KIJK 1/2019.

Beeld: Dave Woessner/Heerema Marine Contractors

Nu in de winkel: KIJK Hoogvliegers! Een special boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier voor maar €6,99.


Meer Foto's