Simulatie test effect van zachte football

KIJK-redactie

2015-02-02 13:00:27

Computeranimatie wijst erop dat de iets zachtere bal geen invloed had op winst van de New England Patriots in de Superbowl.

Afgelopen nacht wonnen de New England Patriots de Super Bowl – een felbegeerde prijs in het populaire american football. Fans waren door het dolle heen, maar critici beweren dat de overwinning weleens te danken kon zijn aan de zachtere bal waarmee het team eerder in het toernooi speelde. Een computeranimatie laat echter zien dat het verschil zo goed als zeker geen invloed kan hebben gehad.

Te weinig psi’s

Volgens de officiële regels hoort een football opgepompt te zijn tot een druk van 12,5 psi (pounds per square inch). Maar de bal die de New England Patriots naar de overwinning op de Indianapolis Colts leidde, bleek een druk te hebben van 10,5 psi.

Een lagere druk betekent een zachtere bal die je als speler makkelijker vast kunt houden. Het in computersimulatie gespecialiseerde bedrijf ANSYS maakte op basis van de eigenschappen van de bal en de wedstrijdomstandigheden een simulatie om te onderzoeken of het verschil van 2 psi het spel echt zoveel makkelijker maakt.

Als we kijken naar de grip op de iets zachtere bal, laat de simulatie zien dat de bal slechts een millimeter verder indeukt – hoewel dat nauwelijks is te zien in onderstaande animaties. Dit verschil is volgens ANSYS’ productmanager Barry Christenson te klein om in het veld iets aan te hebben.

Hard versus zacht

Stuitert een zachtere bal dan misschien minder snel uit de speler zijn handen als hij hem vangt? Ook dat blijkt niet zo te zijn. Tot slot werd de aerodynamica tijdens de worp gesimuleerd, maar ook hier konden Christenson en zijn collega’s geen verschil meten.

Twee simulaties van het indeuken van een door de speler vastgehouden normale ‘harde’ bal en de beruchte zachte bal:

Bronnen: Popular SciencePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws