Size does matter… enigszins

kijkmagazine

09-04-2013 16:00:01

Het is een eeuwenoude vraag waar de wetenschap maar geen duidelijk antwoord op weet te vinden: does size matter? De laatste bijdrage aan deze discussie komt van Australische onderzoekers. Hun conclusie: het maakt zeker uit. Tenminste… tot op zekere grootte.

Gaat het vrouwen om de lengte, is het juist de omvang die er toe doet, of maakt het allemaal niet uit? Penisgrootte is niet alleen een populair gespreksonderwerp op een uit de hand gelopen borrel, maar houdt ook wetenschappers bezig. Het is zelfs een beetje een breinbreker: niet zelden spreken studies op dit gebied elkaar namelijk tegen. En dus besloot een groepje (mannelijke) Australische onderzoekers ook een poging te wagen een antwoord te vinden op de vraag: does size matter?

Virtuele naakte mannen

Voor hun studie ontwikkelden de onderzoekers digitale afbeeldingen van (naakte) mannen die varieerden in lichaamslengte, heup-schouderratio en penislengte (in slappe toestand). Dat resulteerde in 343 verschillende figuren. Vervolgens mochten 105 heteroseksuele vrouwen uit Australië aangeven hoe aantrekkelijk ze 53 van die afbeeldingen vonden, terwijl ze de virtuele naakte mannen levensgroot geprojecteerd zagen.

De algemene resultaten hebben een hoog duh-gehalte: vrouwen hebben een voorkeur voor langere mannen met brede schouders en een langere penis. Toch vonden de onderzoekers ook wel interessante dingen. Zo bleek de schouder-heupratio veel belangrijker voor de mate van aantrekkelijkheid dan lichaams- of penislengte. Ook zagen de onderzoekers dat extra centimeters vanaf een bepaalde lengte minder indruk maakten en minder zwaar meespeelden in de beoordeling. Dat gold voor zowel lichaams- als penislengte.

Evolutie van grote penissen

“Onze resultaten ondersteunen de hypothese dat vrouwelijke partnerkeuze de oorzaak zou kunnen zijn van de evolutie van grotere penissen bij mannen”, schrijven de onderzoekers in hun artikel in the Proceedings of the National Academy of Sciences. Maar dat vinden andere onderzoekers in het veld een beetje te ver gaan. Wat je op basis van deze studie vooral kan concluderen? Dat jonge, Australische vrouwen brede schouders belangrijker vinden bij de aantrekkelijkheid van een partner dan een grote penis.

Bronnen: PNAS, Nature NewsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar