Slaapapneu vaststellen uit variaties in het hartritme

Laurien Onderwater

2019-11-27 15:59:09

Dankzij een nieuwe methode bedacht door onderzoekers van onder meer de TU Eindhoven kan een slaapapneu heel eenvoudig in het eigen bed worden gedetecteerd.

Zo’n 600.000 Nederlanders zouden lijden aan een slaapapneu waarbij de ademhaling tijdelijk stopt ’s nachts (a pneu is Grieks voor ‘zonder lucht’). Dit kan oplopen tot wel 300 keer per nacht, valt op de website van het Nederlands Herseninstituut te lezen. De diagnose wordt gesteld door een nacht door te brengen in een speciaal slaapcentrum waarbij wetenschappers onder meer de hersenactiviteit, het zuurstofniveau in het bloed en de ademhaling meten.

Maar als het aan onderzoekers van de TU Eindhoven, Philips en Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe kunnen patiënten straks comfortabel in hun eigen bed de metingen doen. Ze ontwikkelden een algoritme dat slaapapneu kan vaststellen door naar variaties in het hartritme te kijken.

Lees ook:

Slaapapneu

Een slaapapneu lijkt onschuldig, maar is het niet. Op de korte termijn zorgt het voor een slaperig gevoel en kun je je minder goed concentreren. Op de lange termijn verhoogt apneu de kans op onder andere diabetes, een hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, schildklierproblemen. Allesbehalve ongevaarlijk dus.

De onderzoekers ontdekten dat hartritmevariaties een goede indicatie kunnen zijn voor slaapapneu. Die variaties worden door een algoritme geanalyseerd dat met bestaande gegevens van ruim 250 patiënten is getraind om hartritmepatronen te herkennen die duiden op slaapapneu.

“Onze methode blijkt daarbij heel goed overeen te komen met de huidige meetwijze”, zegt TU/e-onderzoeker Sebastiaan Overeem, die ook als slaaparts werkt bij het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe. Dat zou betekenen dat mensen in de toekomst niet meer een nacht hoeven door te brengen in een slaapcentrum, maar gewoon thuis kunnen gaan slapen met bijvoorbeeld een smartwatch om die het hartritme registreert.

Smartwatch

De onderzoekers hebben wel nog wat slagen te maken. De eerstvolgende stap is om het algoritme los te laten op gegevens verkregen met een smartwatch. Het team start daarom een nieuw onderzoek rondom patiënten die van de huisarts een doorverwijzing hebben gekregen naar een slaapkliniek. “We vragen hen om twee weken lang een medische smartwatch te dragen, waarna we de uitslag van ons algoritme kunnen vergelijken met die uit het uitgebreide slaaponderzoek”, legt Overeem uit.

Het onderzoek is gepubliceerd in Scientific Reports.

Bronnen: Scientific Reports, TU Eindhoven, De Ingenieur

Beeld: 123RF

KIJK 12-2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys