‘Slecht huwelijk leidt tot hartkwalen’

KIJK-redactie

22-11-2014 13:00:27

Oudere echtparen met een slecht huwelijk hebben een hoger risico op hartziekten dan degenen die een goed huwelijk hebben, stellen onderzoekers.

Wetenschappers hebben vijf jaar lang 1200 getrouwde stellen (57 tot 85 jaar aan het begin van de studie) gevolgd. In deze periode moesten ze vragenlijsten invullen over hun huwelijk en gezondheid en ondergingen ze diverse onderzoekjes om hun welzijn te bepalen. De onderzoekers concludeerden op basis hiervan dat degenen met een slecht huwelijk eerder hartproblemen ontwikkelden. Dat gold voornamelijk voor de vrouwen.

Verhoogd risico hartziekten

Als de kwaliteit van het huwelijk volgens een vrouw met 1 punt verslechterde (een punt is daarbij een eenheid die de onderzoekers hebben bedacht om de kwaliteit van het huwelijk met een vragenlijst te bepalen), is haar risico op gecontroleerde hypertensie – hoge bloeddruk – 68 procent hoger en haar risico op ongecontroleerde hypertensie 57 procent hoger. Dat effect is groter dan het effect van een positief huwelijk; een slecht huwelijk doet dus meer kwaad dan een goed huwelijk goedmaakt.

De wetenschappers ontdekten ook dat het effect groter is op hogere leeftijden. De onderzoekers denken dat de verminderde werking van het immuunsysteem en de grotere kwetsbaarheid van het hart op hogere leeftijd kunnen leiden tot heftigere reacties op een slecht huwelijk. (En op hogere leeftijd is de kans uiteraard groter dat je last krijgt van hartfalen.)

Vrouwen zijn gevoeliger

De onderzoekers ontdekten bovendien dat de kwaliteit van het huwelijk een groter effect heeft op vrouwen dan op mannen. Ze denken dat dit komt doordat zij zich negatieve gevoelens meer aantrekken en zich dus ook eerder ongelukkig voelen en hart- en vaatproblemen ontwikkelen.

Bronnen: Journal of Health and Social Behavior, Michigan State University via EurekAlert!

Beeld: Michigan State UniversityPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws