Slimme robot repareert luchtschip

Naomi Vreeburg

29-07-2016 13:00:14

SPIDER

Hoe controleer je of een enorm luchtschip niet lek is? Met behulp van SPIDER!

Met de komst van de Airlander 10 staat het luchtschip weer op de kaart. Een belangrijke routine voordat dit luchtvaartuig opstijgt, is het checken op gaatjes. Je wilt natuurlijk niet dat je luchtschip op grote hoogte langzaam leegloopt. Nu wordt die routine veelal nog uitgevoerd door mensen, maar Lockheed Martin wil daar verandering in brengen met SPIDER.

Deze robot bestaat uit twee delen; de ene helft wordt aan de binnenkant van het schip geplaatst en de andere helft aan de buitenkant. Door gebruik te maken van magneten, zijn de twee delen toch met elkaar verbonden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

SPIDER werkt als volgt: de buitenste helft van de robot schijnt continu licht op de oppervlakte van het luchtschip. Wanneer er een gat in het luchtvaartuig zit, kan de binnenste helft het licht detecteren. Vervolgens plakt de robot het gaatje dicht en stuurt de locatie ervan naar een centrale. Ook een foto van de reparatie wordt gestuurd, zodat Lockheed Martin kan beoordelen of het gat goed is afgeplakt.

Nou Lockheed Martin, doe ons een lol en maak ook een mini-SPIDER voor onze fietsband.

Bronnen: Popular Science, GizmodoPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis