Slimme telefoons worden nog slimmer

André Kesseler

11 February 2010 13:00

Handhelds worden steeds vaker voorzien van een touchscreen. Prettig, maar die werken in 2D en dat is een beperking, zeker als de apparaatjes straks nog meer functies krijgen. Nieuwe ontwikkelingen gaan voor meer diepgang zorgen.

Samsung heeft patent aangevraagd op het materiaal Quantum Tunnelling Composite (QTC). Dit bestaat uit puntige nanodeeltjes die nog het meest op een middeleeuwse goedendag lijken (een slagwapen voorzien van een bal met scherpe punten).

De deeltjes zijn geleidend, maar worden door het omringende materiaal uit elkaar gehouden. Naarmate ze dichter bij elkaar komen, bijvoorbeeld als je erop drukt, treedt er een effect op dat in de quantumfysica ‘tunnelling’ wordt genoemd (klik hier voor meer informatie). Dat zorgt ervoor dat hoe harder je drukt, hoe meer stroom er wordt doorgelaten.

En dat biedt kansen. Als je bijvoorbeeld tijdens het scrollen harder drukt, blader je sneller door de pagina’s heen. En in een game op bijvoorbeeld een Nintendo DS of een PSP zou harder drukken het verschil kunnen maken tussen lopen of rennen.

Maar misschien is de belangrijkste eigenschap wel dat QTC ultradun is; 70 micrometer, dus ongeveer zo dik als een mensenhaar. En dat betekent dat nieuwe generaties mobiele apparaten nog dunner worden.

Bronnen: BBC News

Beeld: Peratech


Meer Nieuws