‘Smart kleding’ kan communiceren

Laurien Onderwater

09 August 2018 12:59

garen kleding

Wellicht dat de nieuwste trends in mode je niet zo interesseren, maar deze laatste ontwikkeling vind je vast wel tof: led-lampjes geïntegreerd in overhemden.

Bij led-lampjes die in overhemden of truien zijn geïntegreerd denk je al snel aan zo’n foute kersttrui. Gelukkig is dat niet wat onderzoekers van het MIT hebben ontwikkeld. Hun overhemden zijn geweven met garen waarin, naast led-lampjes, ook lichtgevoelige cellen en elektradraad zitten verwerkt. En daar kun je toffe dingen mee doen.

Lees ook: Wat veroorzaakt het ‘trillen’ van led-lampen?

Garen

De onderzoekers maakten het garen op bijna dezelfde manier als kunststof garen altijd wordt gemaakt: een kunststof staaf wordt verhit en vervolgens uitgetrokken tot er een dunne, lange draad ontstaat. Deze wordt dan om een spoel gedraaid.

Bij het nieuw ontwikkelde garen voegden de onderzoekers tijdens het proces in laagjes koper- of wolfraamdraad toe, daarbovenop een laag van led-lampjes, daar weer een laag van lichtgevoelige fotodiodes op en dan als laatste een tweede laag stroomdraad. Deze ingrediënten verhitten de onderzoekers en vervolgens kon ook hier het garen van worden gemaakt.

Wel moesten de wetenschappers tijdens het uitrekken continue elektrische draden toevoegen, aangezien koper- of wolfraamdraden niet kunnen rekken. Voor de leds vormde dit geen probleem, ze kwamen echter wel verder uit elkaar te liggen. Maar ook die konden de onderzoekers nog extra toevoegen wanneer ze meer leds in de kleding wilden.

Overhemdcommunicatie

Aangezien het garen uit twee lagen stroomdraden bestaat met daartussen diodes, beginnen deze te werken zodra ze contact maken met de elektrische draden. En dat kan voor leuke effecten zorgen. Bovendien zorgt het kunststof in het garen ervoor dat er geen kortsluiting ontstaat én is het garen waterproof.

Het grappige aan deze ontwikkeling is dat je twee kledingstukken met elkaar kunt laten ‘communiceren’. Wanneer bijvoorbeeld de led-lampjes aan en uit flikkeren in het ene overhemd, dan wordt dat opgepikt door de lichtgevoelige fotodiodes in het andere dat erop reageert.

Naast communiceren heeft het garen, volgens de onderzoekers, ook toepassingen in de medische sector. Apparaten die dergelijke vezels gebruiken, kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om een polsbandje te maken dat de hartslag of zuurstofniveaus in het bloed kan meten, of het garen kan worden geweven in een verband om het genezingsproces continu te volgen.

Bronnen: Nature, MIT via EurekAlert!, De Ingenieur

De KIJK 50 jaar-special ligt nu in de winkel met daarin de spannendste, opmerkelijkste en grappigste verhalen uit de lange geschiedenis van het blad. Wil je deze editie liever bestellen? Dat kan ook in onze webshop.


Meer Nieuws