Spin vernoemd naar personage uit Harry Potter

Naomi Vreeburg

14-12-2016 12:45:48

harry potter

Maak kennis met Eriovixia gryffindori, een spinnensoort die wel heel erg lijkt op de toverhoed uit de Harry Potter-films.

Vind je de spin op bovenstaande afbeelding niet ergens op lijken? De Indiase biologiestudent Javed Ahmed en zijn collega’s wel. Het dier vertoont overeenkomsten met de zogenoemde Sorteerhoed uit de Harry Potter-reeks. En na het bekijken van de genitaliën van de spin, kwamen ze erachter dat het om een nieuwe soort zou gaan. En die hebben de biologen een toepasselijke naam gegeven.

Goderic Griffoendor

Namelijk Eriovixia gryffindori. Het laatste woord is een verwijzing naar de Harry Potter-tovenaar Goderic Griffoendor, die de sprekende Sorteerhoed ooit in zijn bezit had. Wanneer de hoed op de hoofden van nieuwe toverleerlingen wordt gezet, beslist het hoofddeksel op basis van hun karakter bij welke van de vier afdelingen van de school Hogwarts ze worden geplaatst.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De onderzoekers publiceerden hun artikel deze maand in het vakblad Indian Journal of Arachnology. Aanvankelijk viel niemand dit echt op, totdat Ahmed op Twitter contact zocht met Harry Potter-schrijver J.K. Rowling. Zij liet vervolgens op haar social media-kanaal weten vereerd te zijn met de vernoeming van de spin. En sindsdien weten veel meer mensen van het artikel af.

Blad

En dat vinden de onderzoekers ontzettend fijn. “De spin naar een geliefd icoon noemen, heeft er absoluut voor gezorgd dat veel mensen er nu van af weten”, vertelt Ahmed in een interview. “Het zou fantastisch zijn als het voor meer erkenning zorgt voor een vaak verwaarloosde groep organismen.”

Rest de vraag: waarom lijkt Eriovixia gryffindori op de Sorteerhoed? Nou, eigenlijk probeert de spin overeenkomsten te tonen met een blad om aan het oog van zijn vijanden te ontsnappen. Toch viel hij de onderzoekers juist op door zijn vermomming.

Bronnen: Indian Journal of Arachnology, LivesciencePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes