‘SpongeBob’-paddenstoel ontdekt

Marysa van den Berg

22 June 2011 10:00

Een nieuw ontdekte paddenstoelsoort in de bossen van Borneo lijkt zoveel op de tekenfilmfiguur SpongeBob SquarePants dat hij dezelfde naam heeft gekregen.

De paddenstoel is feloranje, ruikt enigszins muf en fruitig, en lijkt verdacht veel op een zeespons. “Wanneer hij nat en vers is, kun je het water eruit wringen en zal hij in zijn oorspronkelijke vorm terugveren. De meeste paddenstoelen doen dat niet”, vertelt ontdekker Dennis Desjardin van de San Francisco State-Universiteit. De nieuwe paddenstoel kreeg daarom de toepasselijke naam Spongiforma squarepantsii.

In het verleden moet de SpongeBob-paddenstoel net als alle andere paddenstoelen een stam en kap hebben gehad om zijn sporen tegen uitdroging te beschermen, maar die is hij in de loop van de evolutie verloren. Daarom houdt S. squarepantsii zijn sporen vochtig door zich vol water te zuigen.

Desjardin ontdekte in de bossen van Hawaiï een neefje van de SpongeBob-paddenstoel, alsmede vijf andere soorten. En volgens hem valt er nog veel meer te ontdekken. S. squarepantsii en de andere benoemde schimmels vormen maar een klein deel van alle paddenstoelensoorten. Het totaal zou tussen de 1,5 en de 3 miljoen liggen.

Bronnen: San Francisco State University, Mycologia

Beeld: Tom Bruns/U.C. Berkeley


Meer Nieuws