Spookachtige techniek wekt 3D voor je neus tot leven

KIJK-redactie

08-12-2011 09:00:08

projectoren schijnen lichte variaties om een volledig 3D-beeld te creëeren

Al gaat het hier om een huppelend konijntje, het blijft een spookachtige verschijning. Een nieuwe projectietechniek uit Japan laat 3D-beelden tot leven komen in mist, recht voor je neus.

Al een tijdje zijn 3D-films te bekijken zonder zo’n retro rood-groen brilletje en nu heb je zelfs geen scherm meer nodig. Masataka Imura, verbonden aan de Osaka University in Japan, heeft een nieuwe techniek ontwikkeld waarbij 3D-beelden op spookachtige wijze verschijnen, zwevend midden in de kamer.

Deze nieuwe techniek maakt gebruik van drie projectors die elk een kleine variatie van het beeld op een wolkje van mist projecteren. De waterdruppeltjes in de mist verstrooien de nogal intense lichtstralen, waardoor hierin het ‘verzachte’ beeld volledig driedimensionaal is te onderscheiden. Om het beeld van meerdere kanten en hoeken te bekijken, loop je er eenvoudig omheen of natuurlijk dwars erdoor. Door het beeld lopen kan nu dus heel letterlijk worden genomen.

Bovendien kun je zelf de interactie aangaan met het beeld door middel van een speciale infrarode LED die je om je vinger schuift. Een kleine ingebouwde camera boven de mistwolk volgt dan de bewegingen van je hand en laat de projectie hierop reageren door het beeld aan te passen.

Verwacht alleen vooralsnog geen schaarsgeklede Bond girls in je woonkamer of scheurende racewagens die letterlijk langs je heen racen. Imura wil zijn projectietechniek eerst inzetten in ziekenhuizen, waar de 3D-weergaves doktoren kunnen helpen hun operaties te visualiseren.

Bron: New Scientist

Beeld: Masataka Imura, Osaka UniversityPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws