Superhelden nieuwste wapen in strijd tegen overgewicht

kijkmagazine

05 August 2011 16:00

superman

Amerikaanse onderzoekers vroegen kinderen hun eigen stripboek te ontwerpen. Dat resulteerde in gezonde superhelden én kids.

De geestelijke vader van de nieuwe generatie superhelden is Paul Branscum. Hij leidde een project waarbij 71 kinderen van negen tot twaalf jaar hun eigen stripboek mochten maken. Daarbij lieten ze zich inspireren door al bestaande series en helden, of door hun eigen fantasie. Toch was de opdracht niet helemaal vrij: het was de bedoeling dat de kids probeerden vier gezonde vormen van gedrag in het stripverhaal te laten terugkomen.

Die vier dingen waar de superhelden, en liefst ook de kinderen, aan moesten voldoen waren:

  • Minstens één uur per dag lichamelijk actief zijn
  • Vijf keer per dag groente of fruit eten
  • Zoveel mogelijk suikervrije drankjes en water drinken
  • Niet meer dan twee uur per dag achter een scherm zitten

Na drie maanden werd de balans opgemaakt. En hoewel de Body Mass Index van de kinderen niet was veranderd, zag Branscum in drie van de vier gezonde gewoontes wel een significant verschil. Alleen de schermtijd was niet anders. Tel daarbij op dat de kinderen veel zekerder waren geworden van het feit dat zij gezonder konden leven, en dit project tegen overgewicht lijkt aardig geslaagd.

Dat vindt Branscum ook. Hij heeft al aangegeven dat hij van plan is grote uitgevers van stripboeken als Marvel of DC te benaderen om te kijken of het mogelijk is een nieuwe lijn stripboeken uit te brengen. Die boeken zouden, naast alle gebruikelijke actie en sensatie, tussen de regels door ook moeten aansporen tot gezond gedrag. Dus wie weet ligt straks naast Superman en Spider-Man ook Skinnyman in de schappen.

Bron: University of Cincinnati via MedicalXpress

Beeld: aka Kath/CC BY-SA


Meer Nieuws