Supersnelle zonneuitbarsting gefilmd in 3D

KIJK-redactie

09 August 2010 10:00

Op 1 augustus dit jaar vond de snelste zonne-eruptie in jaren plaats; hij bewoog zich met 1000 kilometer per seconde naar de aarde. Dit heeft de NASA gefilmd in 3D.

De twee STEREO-ruimtevaartuigen van de NASA legden de uitbarsting vast (te zien in dit filmpje). Een krachtige zonnevlam veroorzaakte een coronal mass ejection (of CME). CME’s bestaan uit biljoenen tonnen plasma die wegstromen van de zon, het heelal in. Het ontsnapte materiaal raakte het magnetische veld rond de aarde op dinsdag, wat prachtige poolluchten veroorzaakte.

Deze uitbarsting is een voorbode van een nieuwe zonnecyclus. De zon gaat door 11-jarige activiteitscycli waarin hij varieert tussen maximale en minimale activiteit. Het laatste zonnemaximum vond plaats in 2001; hierna kwam een bijzonder langdurig en zwak minimum. De NASA verwacht dat rond 2013 het volgende zonnemaximum plaatsvindt.

De CME veroorzaakte een sterke geomagnetische storm die bijna twaalf uur duurde. Dit soort stormen kunnen een negatieve invloed hebben op ruimtevaartuigen en de technische infrastructuur op aarde. Maar deze uitbarsting was daar gelukkig niet sterk genoeg voor; hij zorgde alleen voor erg mooie luchten.

Bronnen: LiveScience, NASA

Beeld: NASA/SDO


Meer Nieuws