‘Supertaskers’ bellen wel veilig handheld

KIJK-redactie

05 April 2010 16:00

Bellen in de auto is gevaarlijk, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Tenzij je tot het uiterst selecte groepje van de ‘supertaskers’ behoort; die worden juist beter als ze rijdend bellen.

Psychologen van de Universiteit van Utah lieten proefpersonen in een simulator rijden terwijl ze aan het bellen waren. De uitkomsten waren veelzeggend: de reactietijd voor het remmen steeg met 20 procent en de afstand tussen de auto’s steeg met 30 procent, omdat de bellende automobilisten niet in staat bleken het tempo van de voorganger te volgen.

Deze resultaten zijn natuurlijk weinig opzienbarend. De verrassing van het onderzoek kwam van 2,5 procent van de deelnemers, de zogenoemde supertaskers. Zij bleven tijdens een telefoongesprek even goed rijden, terwijl hun geheugen tijdens het bellend rijden zelfs een beetje beter werkte.

“Met deze zeldzame individuen kunnen we wellicht kijken of er bepaalde hersendelen voor multitasken te onderscheiden zijn, en of er een genetische basis is voor het vermogen hiertoe”, zegt David Strayer van het onderzoeksteam tegenover LiveScience. De betrokken wetenschappers vermoeden dat bijvoorbeeld straaljagerpiloten tot de natuurlijke supertaskers behoren, omdat ze anders niet in staat zouden zijn om zo’n gevechtsvliegtuig te besturen.

Eerder onderzoek toonde aan dat handsfree bellen in de auto niet minder gevaarlijk is dan handheld telefoneren.

Bronnen: LiveScience, The New York Times

Beeld: Koen Suyk/ANP


Meer Nieuws