Tesla geeft al zijn patenten vrij

KIJK-redactie

16 June 2014 09:00

Tesla Motors – het bedrijf dat elektrische auto’s maakt – heeft al zijn patenten vrijgegeven, zo laat oprichter Elon Musk weten. Het bedrijf slaat echter nog wel een slaatje uit deze actie.

Als het aan Tesla ligt, krijgt de ontwikkeling van elektrische wagens een flinke boost. Het heeft namelijk al zijn patenten beschikbaar gesteld voor de concurrentie. De oprichter van het bedrijf, Elon Musk, hoopt hiermee een revolutie van groen transport te ontketenen, zo liet hij weten in een blogspot.

Op dit moment is minder dan 1 procent van de verkochte voertuigen elektrisch. Met de actie hoopt Tesla dit aantal flink op te schroeven. “Als we het pad vrijmaken voor de ontwikkeling van elektrische wagens en dit proces vervolgens afremmen door patenten op te leggen, werken we ons beoogde doel tegen”, blogde Musk. “Om die reden zal Tesla vanaf nu geen juridische maatregelen treffen wanneer andere bedrijven onze technologie gebruiken.”

Klinkt sympathiek, maar de actie is niet geheel onbaatzuchtig. Tesla Motors bouwt namelijk een fabriek waar unieke cilindrische batterijen zullen worden gemaakt. Wanneer een bedrijf het elektrische auto-design kopieert, hebben ze zulke batterijen nodig. En zo verdient Tesla toch nog een aardig ‘zakcentje’.

Bron: Tesla, Science Alert

Tekst: Naomi Jansen


Meer Nieuws