Testfase van WEpods van start gegaan

Naomi Vreeburg

29-01-2016 09:00:59

Het volledig autonome busje WEpod heeft zijn eerste testrit afgelegd.

In KIJK 11/2015 – en 11 dagen geleden – schreven we al over zijn komst: WEpod, het Nederlandse, zelfrijdende voertuig dat we over een tijdje definitief op de openbare weg kunnen verwachten. Gisteren maakte WEpod – die er uitziet als een pendelbusje – zijn eerste officiële ritje op de Wageningen Campus. En daarmee is de testfase van het karretje begonnen.

wepod schultzMinister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) gaf het startschot voor de testfase. Zij zei het volgende: “Met de WEpod beginnen we aan een volstrekt nieuwe etappe in de ontdekkingsreis die Nederland is begonnen om het vervoer soepeler, veiliger en schoner te maken. Alleen door de praktijk op te zoeken, kunnen we nieuwe kennis opdoen.”

Schultz van Haegen spreekt dan niet alleen over technische kennis van het voertuig zelf. Er wordt in de testfase onder meer gekeken naar aansprakelijkheid, hoe mensen zich gedragen als het zelfrijdende busje in de buurt is en hoe wegbeheer met de WEpod omgaan.

WEpod099Het busje weet de weg te vinden door een ingebouwde landkaart waarop niet alleen de route staat aangegeven, maar waar ook allerlei objecten (bomen, lantaarnpalen) in zijn opgenomen. Verder is de WEpod uitgerust met camera’s, radarsensoren en lasersensoren. Verschillende boordcomputers combineren alle gegevens die ze via deze sensoren binnenkrijgen en geven opdracht tot remmen of sturen. Voor wanneer er een student oversteekt zonder op te letten bijvoorbeeld.

Alles weten over de WEpods? Lees dan ons artikel op Blendle (€).

Bron: Wageningen URPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws