28 januari: onbestuurd voertuig op Nederlandse weg

Naomi Vreeburg

18-01-2016 14:00:00

Eind januari zal een volledig zelfrijdend busje zijn eerste testrit afleggen tussen Ede en Wageningen. Meerijden? Dat kan!

Over tien dagen zal de Nederlandse, zelfrijdende WEpod de eerste officiële testrit maken op de openbare weg. ‘Ja, dus? Er mogen al jaren zelfrijdende auto’s op de openbare weg’, horen we je denken. Maar de WEpod heeft geen stuurwiel of backup-chauffeur en geeft daarmee de VS, Duitsland en andere grote autolanden het nakijken.

De testfase zal starten op de campus van Wageningen UR. Uiteindelijk moet WEpod drie keer per dag van station Ede-Wageningen naar de Wageningen University rijden. Initiatiefnemer Provincie Gelderland heeftspecs wepod Regio FoodValley (traject over de KennisAs Ede-Wageningen) aangewezen als pilotgebied, vanwege het “kennisintensieve karakter van de regio”.

Op 28 januari zal minister Schultz van Haegen van het ministerie van Infrastructuur & Milieu aanwezig zijn bij de eerste officiële testrit. Wil jij net als haar meerijden met de WEpod? Bedenk dan een andere naam voor het voertuig en stuur deze vóór 26 januari naar [email protected]. En wie weet maak jij dan het eerste testritje mee.

Meer weten over de WEpod? Lees dan ons artikel over het voertuig via Blendle.

Bron: WEpods

Beeld: Alain HerzogPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws