Thors hamer weegt minder dan gedacht

André Kesseler

19-02-2013 09:00:26

Mjöllnir, hamer van Thor

Een dikke week geleden meldde een Amerikaanse astrofysicus via Twitter dat hij het gewicht van de hamer van Thor had berekend. Maar er is kritiek.

De mythische hamer Mjöllnir zou zo zwaar zijn dat alleen Thor hem kon optillen. In strips zou later zijn toegevoegd dat het wapen is gemaakt van materiaal uit het hart van een neutronenster. Op basis van die informatie en de geschatte afmetingen van de hamer kwam Neil deGrasse Tyson tot de slotsom dat het ding zo ongeveer 300 miljard olifanten zou wegen. Oftewel: een biljoen ton.

Daar is Suveen Mathaudhu het echter niet mee eens. Mathaudu werkt niet alleen voor het U.S. Army Research Office, maar is ook hoogleraar materiaalkunde aan de North Carolina State-universiteit én helemaal wild van strips. Volgens hem is de hamer niet van het materiaal uit het hart van een neutronenster, maar gemaakt in het hart van een neutronenster. Mathaudhu: “Het is redelijk bekend dat de hamer is gemaakt van Uru, een mythisch metaal afkomstig uit Asgard, het ‘geboorterijk’ van Thor.” 

En wat weegt Mjöllnir dan wél? Volgens Mathaudu heeft Marvel, de eigenaar van het personage Thor, ooit een speelkaart uitgebracht waarop staat dat de hamer een massa heeft van 42,3 pounds, oftewel 19,19 kilogram. Ietsje minder dus dan 300 miljard olifanten…

Bron: North Carolina State University

Beeld: MarvelPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar