Truck geveild voor ruim 10 miljoen euro

Laurien Onderwater

28 November 2019 08:59

truck

Waarschuwing: deze truck, waar de Amerikaan Mike Harrah zeven jaar lang aan heeft gesleuteld, is zwaar over the top.

De truck begon als een Peterbilt 359 uit 1984 en heet nu Thor24. Dat getal verwijst naar het aantal cilinders dat het voertuig heeft, verdeeld over twee V-12-motoren. Daarnaast beschikt de truck over 12 superchargers (compressors die lucht onder druk in de cilinders persen). Hiermee produceert Thor24 – die zo’n 14.500 kilo weegt – zo’n 3000 kWh (4000 pk) en kan hij een topsnelheid bereiken van 209 kilometer per uur. Om weer netjes tot stilstand te komen, kan de chauffeur er vier remparachutes uitgooien.

Lees ook:

Dure truck

Om Thor24 nog even een extra overdreven look te geven, laat Harrah de 24 uitlaatpijpen graag vlammen. En omdat de motor nooit onder een bestaande motorkap zou passen, moest hij de neus ook een flink stuk verlengen. En dat terwijl veel Amerikaanse trucks al van die lange neuzen hebben.

De truck, die ongeveer 7 miljoen dollar (zo’n 6,4 miljoen euro) kostte om te maken, werd afgelopen weekend op het Riyadh-evenement van Worldwide Auctioneer in Saoedi-Arabië verkocht voor maar liefst 12 miljoen dollar (10,9 miljoen euro). De vrachtwagen was niet eens naar het Midden-Oosten verscheept voor de veiling – hij bevindt zich nog steeds in Arizona, waar hij werd gebouwd, en staat nu te wachten op zijn nieuwe eigenaar.

Bronnen: Popular Mechanics, Autoblog

Beeld: Worldwide Auctioneers

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Filmpjes