Tuinieren op de maan

KIJK-redactie

20 September 2010 10:00

Amerikaanse onderzoekers werken aan een prototype groentekas voor gebruik op de maan.

De maankas, een project geleid door Phil Sadles en Gene Giacomelli van de Universiteit van Arizona, wordt zo’n 5,5 meter lang. Het hele systeem is in te klappen in een schijf met een middellijn van 1,2 meter, die met een raket naar de maan gaat. Na installatie duurt het ongeveer 30 dagen voordat de groenten zijn volgroeid.

De planten moeten worden beschermd tegen kosmische straling en zonnevlammen. Met het oog hierop wordt de kas ondergronds aangelegd. Het benodigde zonlicht gaat via glasvezelkabels naar de planten.

De grond op de maan is niet geschikt voor planten. De planten groeien hierdoor via hydrocultuur, een techniek waarbij planten uit water grondstoffen halen.

In het ontwerp is een belangrijke rol weggelegd voor de astronauten. Zij leveren belangrijke grondstoffen aan de planten. De koolstofdioxide die ze uitademen, wordt gebruikt voor fotosynthese en de urine van de ruimtevaarders vormt een belangrijke waterbron.

Sadles en Giacomelli zijn overigens geen beginnelingen op het gebied van extreem tuinieren. Eerder hebben ze de South Pole Growth Chamber ontwikkeld. In deze kas groeit sinds 2005 sla op de Zuidpool.

Bronnen: University of Arizona via PhysOrg.com, The Arizona Republic

Beeld: University of Arizona


Meer Nieuws