Tussen leven en dood: het vernieuwde Naturalis

KIJK-redactie

02-09-2019 11:33:29

Naturalis

Sinds 31 augustus is het vernieuwde Naturalis Biodiversity Center in Leiden open. Ronald Veldhuizen mocht er een dag eerder al zijn ogen uitkijken.

Met klaarblijkelijk veel interesse tuurt de gorilla naar zijn spiegelbeeld: een skelet van zichzelf. Dat in precies dezelfde houding terugkijkt. Oog in oog met de dood, de Magere Hein van het dierenrijk. Toch is de sfeer hier, in de expositiezaal over de dood in het vernieuwde Naturalis, allesbehalve grimmig. Een eekhoorntje, nieuwsgierig en met de staart omhoog, lijkt naast de gorilla onbekommerd naar zíjn geraamte te kijken. Geen drama: de dood hoort er gewoon bij, wil de zaal zeggen. Een grote projectieruimte herinnert de bezoeker aan het feit dat de dood altijd weer het startpunt is voor nieuw leven.

Geboortetaart

Een passende keus voor een natuurhistorisch museum. Het viert op geslaagde wijze het leven zoals het tot nu toe op aarde heeft bestaan, met het besef dat elk opgezet dier uit de collectie het eigen leven al achter de rug heeft. Zelfbewust stuurt Naturalis aan op de mengelmoes aan emoties die daarbij hoort. In de kleurrijke zaal ‘De Verleiding’, pal naast die over de dood, staan bijvoorbeeld opgezette babydieren uitgestald op een gigantische ‘geboortetaart’. Achter een geheime deur pronken de penissen en vagina’s van allerlei diersoorten – veelal op sterk water.

Andere zalen nemen de bezoeker mee door een soort best of-selectie van het dierenrijk, een beetje als de meest recente Planet Earth-documentaires van de BBC. Met name een maquette van de Nederlandse ijstijd wekt de indruk van een vliegtuigtrip boven een verloren savanne.

Fossiele beenderen van uitgestorven dinosaurussen en menssoorten komen bijzonder goed tot hun recht in imposante, donkere zalen. Dáár kan Naturalis zich plots meten met de grote musea in Londen en Berlijn. Die vergelijking gaat net niet op voor de gigantische aankomsthal. Prachtig, maar het gebrek aan ook maar één zichtbaar dier maakt dat het niet direct de sfeer van een natuurmuseum ademt.

Het vernieuwde museum. © Naturalis, Leiden, Neutelings Riedijk architecten

Naturalis is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Meer info vind je hier.

Tekst: Ronald Veldhuizen

Openingsbeeld: Anne Reitsma

KIJK 9/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?