‘Uniek fossiel van sabeltandtijger ontdekt’

KIJK-redactie

2016-06-15 13:00:22

sabeltandkat

In Argentinië zijn gefossiliseerde pootafdrukken van de sabeltandtijger ontdekt.

Sabeltandtijgers, ook wel bekend onder de wetenschappelijke naam Smilodon, gelden tot een van de meest legendarische zoogdieren uit de prehistorie. Met zijn enorme hoektanden aan de bovenkaak was de katachtige een indrukwekkende verschijning. Wetenschappers hebben nu in Argentinië gefossiliseerde pootafdrukken van het uitgestorven dier gevonden.

De vondst werd gepresenteerd op een bijeenkomst voor paleontologen, waar de onderzoekers verklaarden dat het waarschijnlijk sporen zijn van Smilodon populator. Met een lengte van bijna drie meter is dit de grootste sabeltandtijger die er heeft geleefd.

Zeldzaam

We moeten natuurlijk een slag om de arm houden. Het gaat hier niet om een peer-viewed journal. Maar volgens paleontoloog Lars van den Hoek Ostende, die niet betrokken was bij het onderzoek, gaat het om een unieke vondst. “Sabeltandtijgers waren zeldzame beesten en de staat van de gefossiliseerde pootafdruk ziet er uitstekend uit”, zegt hij. “Dit maakt het een bijzonder fossiel.”

De Argentijnse onderzoekers claimen sporen te hebben ontdekt van de voor- en achterpoten van Smilodon populator, die ongeveer 50.000 jaar geleden een wandeling maakte door het Argentijnse Punta Harmengo. De voorpoot is met 17,6 centimeter in lengte en 19,1 centimeter in breedte het grootst. Deze breedte is ongeveer de spanwijdte van een volwassen mens die zijn vingers spreidt.

Nieuwe soortnaam

Hoewel het volgens Van den Hoek Ostende duidelijk is dat het om de sporen van een Smilodon populator gaat, zeggen de onderzoekers dat het onmogelijk is om met 100 procent zekerheid vast te stellen dat de afdruk bij dit dier hoort. Daarom krijgen de gevonden sporen een nieuwe soortnaam. De wetenschappers denken aan de naam Smilodon Miramensis, verwijzend naar het Miramargebied waar Punta Hermengo ligt.

“Iedereen voelt op zijn klompen aan dat dit een pootafdruk van Smilodon populator is”, stelt Van den Hoek Ostende. “Het is echter gebruikelijk om sporenfossielen een aparte naam te geven.” Volgens de paleontoloog moeten de onderzoekers wel naar een andere naam zoeken. “Smilodon is een biologische naam en mag niet worden gebruikt voor een spoor. Het moet een aparte naam zijn.”

Bronnen: JAPV, Sciencemag, IFL SciencePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde