Veiligheidssysteem voorspelt fout autobestuurder

MtB

17-04-2015 16:00:14

Onoplettende bestuurders zijn een groot gevaar op de weg. Door de automobilisten te filmen, willen studenten met een nieuw systeem ongelukken voorkomen.

Een auto-ongeluk is vaak het resultaat van enkele seconden niet opletten, maar Amerikaanse studenten willen hier verandering in brengen met een nieuw veiligheidssysteem. Deze voorspelt 3,5 seconden van tevoren wat een bestuurder gaat doen. Dit is mogelijk net op tijd ongelukken te voorkomen.

Gezicht volgen

Het nieuwe systeem filmt het gezicht van de bestuurder. Wanneer de automobilist bijvoorbeeld naar links wil afslaan, draait hij vaak zijn hoofd naar de linkerkant. Een algoritme kan aan de hand van deze signalen voorspellen welke actie de bestuurder gaat ondernemen.

Met een andere camera en radar wordt de omgeving in kaart gebracht. Wanneer het te gevaarlijk is om naar links af te slaan, zou het systeem in de toekomst een waarschuwing kunnen afgeven. “Dan kan bijvoorbeeld de linkerkant van de stoel of het stuur gaan trillen”, vertelt masterstudent Ashesh Jain in een persbericht.

Oogbewegingen

De ontwerpers geven aan dat het systeem nog niet helemaal optimaal werkt. Zo moeten bestuurders nu flink hun hoofd draaien, zoals te zien is in onderstaand filmpje, voordat het systeem opmerkt dat de autorijder gaat afslaan. Daarbij komt dat mensen lang niet altijd hun hoofd draaien wanneer ze afslaan. Daarom willen de studenten het systeem uitbreiden met de mogelijkheid om oogbewegingen te volgen.

Of het systeem daadwerkelijk gaat worden gebruikt, hangt af van de autofabrikanten, vertelt Jain.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Brain4cars, Cornell UniversityEngadget

Filmpje en beeld: Brain4cars.comPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis