Verborgen ‘tempelsteden’ in Cambodja ontdekt

Laurien Onderwater

13 June 2016 16:00

Tempelsteden Angkor Wat ontdekt

Met behulp van lasers is een bijzondere onthulling in Angkor Wat gedaan.

Angkor Wat is het grootste religieuze monument ter wereld. Maar de tempelstad herbergt ook nog een groot aantal geheimen. Daar zijn er nu weer een paar van ontrafeld, dankzij de ontdekking van de Australische archeoloog Damian Evans. Hij onthulde wegen, kanalen en andere vormen van een menselijke samenleving die verstopt lagen onder weelderige vegetatie.

Het hele pakket

Door een gebied van bijna 2000 vierkante kilometer te scannen met behulp van een laser, LIDAR genaamd, ontdekte Evans meerdere ‘steden’– resten van plattelandsdorpen – die tussen de 900 en 1400 jaar oud zijn. Sommige steden zijn zelfs net zo groot als Cambodja’s hoofdstad, Phnom Penh.

In 2012 legde Evans, samen met Jean-Baptiste Chevance, de oude stad Mahendraparvata bloot met dezelfde techniek. Toen hadden ze slechts een gedeelte van het uitgestrekte gebied onthuld. “Maar dit keer hebben we de whole deal te pakken”, vertelt Evans aan The Guardian.

Een reeks van ontdekkingen zijn dankzij LIDAR gedaan, waaronder uitgebreide watersystemen die honderden jaren eerder waren gebouwd dan historici voor mogelijk hielden. Vandaag is het onderzoek gepubliceerd in de Journal of Archeological Science.

Verborgen tempelsteden Cambodja ontdekt

Angkor-rijk

De gevonden resten behoren tot het Angkor-rijk – of Khmer-rijk – dat tot de 13e eeuw het machtigste en welvarendste rijk in Zuidoost-Azië was. “Evans’ ontdekking geeft een hoop informatie over de nederzetting van de Khmers in het middeleeuwse Cambodja”, zegt Till Sonnemann, geofysicus aan de Universiteit Leiden. “De gegevens zullen bijvoorbeeld worden gebruikt om de stedenbouw en de winning van hulpbronnen van de Khmers te bestuderen.”

Alexander Geurds, antropoloog-archeoloog aan de Universiteit Leiden, sluit zich hier bij aan. “Het werk van begrijpen hoe deze grootschalige verstedelijking tot stand kwam, begint hiermee pas. Het zal interessant zijn om te lezen wat daar uit komt.” Een vervolg zit er dus zeker aan te komen.

Bronnen: The Guardian, Gizmodo, CALI


Meer Mens