‘Verplicht meer seks maakt niet gelukkiger’

MtB

11-05-2015 16:00:56

Menig zelfhulpboek claimt dat meer seks koppels gelukkiger maakt. Volgens nieuw onderzoek klopt dit niet.

Koppels die meer seks hebben, zijn gelukkiger, zo wordt vaak gezegd. Of is het juist andersom en hebben koppels die gelukkiger zijn vaker seks? Onderzoekers van de Carnegie Mellon-universiteit hebben geprobeerd antwoord te geven op deze vraag. Zij concluderen dat verplicht de seksfrequentie verhogen in ieder geval niet gelukkiger maakt.

Nummertjes maken

Aan het onderzoek deden 138 mensen tussen de 25 en 65 jaar mee. De helft kreeg de opdracht om twee keer zoveel gemeenschap te hebben dan normaal. De andere groep kreeg geen opdracht over de hoeveelheid seks. Alle deelnemers vulden drie vragenlijst in waarin ze onder andere aangaven hoe gelukkig ze waren en hoeveel zin ze hadden in seks.

Door verplicht meer seks te hebben, werden de koppels – niet geheel verrassend – niet gelukkiger. Ze waren zelfs iets ongelukkiger dan de groep die geen instructies had gekregen over de frequentie. Door verplicht nummertjes te maken, kregen de koppels minder zin in seks en genoten ze hier ook minder van.

Probleemonderzoek

De onderzoekers denken dat de uitkomst van hun onderzoek misschien komt door de opzet hiervan. Ze wilden graag weten of de hoeveelheid seks ervoor zorgt dat koppels gelukkiger zijn. In plaats daarvan hebben ze onderzocht of verplicht meer gemeenschap hebben het geluk verhoogt. En dat werkte dus niet.

“Als we het onderzoek opnieuw konden doen, dan zouden we voor een andere opzet kiezen”, vertelt hoofdonderzoeker George Loewenstein in een persbericht. “We zouden dan willen zorgen dat de proefpersonen zelf meer seks willen hebben. Door bijvoorbeeld voor een oppas te zorgen of ze een vakantie aan te bieden.”

Bronnen: Journal of Economic Behaviour and Organization, Carnegie Mellon University via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws