Verraadt Bing geheime dronebasis VS?

André Kesseler

09 February 2013 13:00

In de VS is er reuring ontstaan over een satellietopname in Bing Maps. Daar zou een geheime Amerikaanse basis voor onbemande vliegtuigen op te zien zijn.

Veel RPA’s (remotely piloted aircraft, zoals onbemande toestellen tegenwoordig steeds vaker worden genoemd) kunnen lang in de lucht blijven. Maar als je snel ergens onbemand wilt kunnen ingrijpen, moet je niet eerst honderden kilometers hoeven vliegen. En dus is het logisch dat de VS bases in het Midden-Oosten hebben van waaruit ze die RPA’s kunnen ‘lanceren’. Maar de locaties zijn natuurlijk uiterst geheim en het Pentagon zal dus niet staan te juichen nu er eentje zo pontificaal op Bing Maps te zien is.

Tenminste, als het hier om een Amerikaanse basis gaat… Het valt niet met 100 procent zekerheid te zeggen, maar vooral de ‘clamshell’ vliegtuighangaars, elk 45 bij 22 meter, lijken wel erg op wat de Amerikanen in Afghanistan gebruikten om hun drones onder te stallen.

De basis ligt in Saoedi-Arabië akelig dicht tegen de grens met Jemen, een land waarin Amerika tientallen aanvallen met onbemande vliegtuigen heeft uitgevoerd. Bovendien is de locatie heel erg afgelegen en ook dat zou een aanwijzing kunnen zijn…

Bron: Wired

Beeld: Bing


Meer Nieuws