Vijf hardnekkige mythes

KIJK-redactie

24-05-2016 12:00:54

slapen

Duren dromen echt vijf seconden en is sporten voor het slapen goed voor je nachtrust? In het nieuwe boek De Karakterman worden deze vragen behandeld.

Het pas verschenen boek De Karakterman van wetenschapsjournalisten Jop de Vrieze en Stephan van Duin staat barstensvol kennis voor het alledaagse (mannen)leven, aangevuld met tips en suggesties over hoe die toe te passen. Elk hoofdstuk beginnen ze met het ontkrachten van een aantal hardnekkige mythen. Vijf voorbeelden:

Dromen duren vijf seconden

Niet waar. Dromen gaat min of meer in ‘real time’. Je maakt dus mee wat je kunt doen in de tijd die je droomt. Dromen hebben verschillende lengten, maar kunnen tot wel veertig minuten duren. In die tijd komt dus niet heel je leven als een film voorbij.

Honger is de belangrijkste factor die bepaalt hoeveel je eet

Niet waar. Alleen bij extreme honger of verzadiging gaat het opspelen. In het dagelijks leven ben je gevoeliger voor – bijvoorbeeld – hoe lekker het is wat je eet, hoe warm het is, hoe groot het bord is waar het op ligt en wat voor muziek er op staat.

Sporten vlak voor het slapen is goed voor je nachtrust

Niet waar. Sporten verhoogt je lichaamstemperatuur, waardoor je juist slechter in slaap komt. Het is beter om een uur of twee voor het slapengaan te sporten, want dan heeft je lichaam de tijd om af te koelen en val je wél als een blok in slaap. Wel doen: lekker warm douchen vlak voor het slapen. Daarvan gaat je binnentemperatuur juist omlaag.

We nemen alleen gedrag van vrienden over als we dit gedrag waarderen

Niet waar. Was het maar zo! Je wordt meer en subtieler beïnvloed door je vrienden dan je denkt. Wat zij doen, bepaalt deels jouw normen. Dat geldt voor bijvoorbeeld voedingsgewoonten en streefgewicht, maar ook voor favoriete vakantiebestemmingenkarakterman en politieke voorkeur. Confronterend, maar draai het om, en je beseft dat je meer invloed op je kennissenkring hebt dan je dacht.

Vaders zijn niet goed in het zorgen voor kinderen. Daar hebben ze nu eenmaal geen aanleg voor

Niet waar. Dit wordt helaas nog altijd vaak gesteld, maar wetenschappelijk gezien zijn er geen aanwijzingen voor dat een afkeer van zorgen ‘ingebakken is’ in de man. En het is ook gewoon leuk om een sterke band met je kind op te bouwen.

Benieuwd naar het boek De Karakterman? Hier vind je meer informatie en kun je het boek kopen. Podcast KIJK en luister via JUKEMeer KIJK tipt

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis