Virgin Galactic neemt eerste passagier mee naar ruimtegrens

Karlijn Klei

24 February 2019 11:00

Virgin Galactic

Commercieel lucht- en ruimtevaartuig SpaceShipTwo VSS Unity bereikte onlangs wederom de ruimtegrens. Maar dit keer mét een passagier aan boord.

De commerciële ruimtevaart heeft een nieuwe hoogte bereikt – letterlijk. Wederom schoot Virgin Galactics SpaceShipTwo VSS Unity onlangs meer dan 80 kilometer de lucht in; de grens van de ruimte volgens de normen van de Amerikaanse luchtmacht. Maar in tegenstelling tot de vorige keer was er afgelopen vrijdag naast de twee ‘astronautpiloten’ nog een derde persoon aan boord; passagier Beth Moses. Dat maakt haar niet alleen de 571ste persoon in de ruimte, maar ook de eerste niet-piloot die dat doet aan boord van een commercieel ruimteschip.

Lees ook: ‘SpaceShipTwo bereikt ruimtegrens’

Records

Niet alleen droeg de VSS Unity de eerste passagier mee, bij deze vijfde testvlucht raasde het vaartuig sneller en hoger richting de ruimte dan ooit tevoren. Het drietal bereikte een topsnelheid van Mach 3,04 en een hoogte van maar liefst 89,9 kilometer. De vorige keer, eind december, wist het lucht- en ruimtevaartuig Mach 2,9 en een hoogte van 82,7 kilometer aan te tikken.

En ja, stiekem was de indrukwekkende trip toch nog echt een testvlucht. Testpassagier Beth Moses werkt namelijk bij Virgin Galactic en moet in de toekomst de ‘echte’ passagiers klaarstomen voor hun (peperdure) ‘buitenaardse’ vlucht.

Prijskaartje

Naar verwachting zullen eind dit jaar de eerste echte passagiers de trip gaan maken. En het loopt storm; al meer dan zeshonderd mensen uit 58 landen hebben een ticket geboekt, waaronder acteur Leonardo DiCaprio. Niet geheel onverwacht hangt er aan de anderhalf uur durende vlucht een behoorlijk prijskaartje; zo’n 220.000 euro.

We zeggen het nog een keer; men is het niet helemaal eens over op welke hoogte die grens van atmosfeer naar ruimte nou precies ligt. Hoewel de Amerikaanse luchtmacht dat punt op 80 kilometer legt, houden anderen de zogenaamde Kármánlijn (100 kilometer hoogte) aan. Maar ja, of dat voor de passagiers veel zal uitmaken, is natuurlijk de vraag. Want hoe het ook zij, het uitzicht is werkelijk fantastisch.

Bronnen: Virgin Galactic

Beeld: Virgin Galactic

KIJK 3/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!

 


Meer Nieuws