‘SpaceShipTwo bereikt ruimtegrens’

Karlijn Klei

14 December 2018 16:06

spaceshiptwo

Het commerciële passagiersvliegtuig SpaceShipTwo VSS Unity van Virgin Galactic bereikte gisteren tijdens een testvlucht de ruimte. Althans, volgens sommigen.   

Unity, welcome to space”, klonken de woorden van Virgin Galactics misson control. Tijdens een testvlucht bereikte SpaceShipTwo VSS Unity gisteren een hoogte van 82,7 kilometer. Dat zou Unity het eerste bemande, commerciële ‘ruimtevaartuig’ maken dat de ruimte bereikt. Maar hoewel het een indrukwekkende prestatie is, is niet iedereen het erover eens dat de ruimtegrens daadwerkelijk is aangetikt.

Lees ook: SpaceShipTwo voltooit aangedreven testvlucht

Mijlpaal

Het was een langverwachte mijlpaal voor Virgin Galactic: commercieël ‘ruimtevaartuig’ SpaceShipTwo VVS Unity maakte gisteren haar eerste succesvolle ruimtevlucht. Luchtvaartuig WhiteKnightTwo tilde Unity eerst naar een hoogte van zo’n 13.100 meter waar piloten Mark Stucky en C.J. Sturckow, eenmaal los, het roer overnamen.

Met hybride raketmotoren knalde Unity tot een hoogte van maar liefst 82,7 kilometer en bereikte ze een topsnelheid van Mach 2,9 voor de ‘astronautpiloten’ het vaartuig onder luid gejuich van omstanders weer netjes op de grond zette.

Kármánlijn

Maar niet iedereen vindt dat de VSS Unity de ruimte bereikt heeft. Hoewel de Amerikaanse luchtmacht de ruimtegrens op 80 kilometer heeft staan, is een meer geaccepteerde hoogte die van de Kármánlijn. Op 100 kilometer zou Unity volgens die definitie de ruimte met een 17 kilometer gemist hebben.

Niet helemaal eerlijk, vinden weer anderen. Hoewel de Kármánlijn inderdaad volgens velen gezien wordt als de gateway to space, zou de waarde niet per se ergens op gebaseerd zijn en is 100 meer een mooi rond getal dat makkelijk is te onthouden.

Virgin Galactic lijkt zich overigens niet veel van het commentaar aan te trekken. George Whitesides, CEO van Virgin Galactic en The Space Company, ziet de toekomst rooskleurig in. Hij is ervan overtuigd dat commerciële ruimtevaart de geschiedenis in zal gaan als dé industrie van de 21ste eeuw. Als het aan Whitesides ligt, zal Unity na de laatste test snel vol zitten met passagiers – die de trip kunnen betalen natuurlijk.

Bronnen: Virgin Galactic, Live Science

Beeld: Virgin Galactic

KIJK 12/2018 complotBen je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws