Virtual-reality-bril kan levens redden

Laurien Onderwater

19-02-2016 09:00:34

Virtual-reality-bril

Dat virtual-reality-brillen veel vermaak bieden, wisten we al. Maar ze kunnen nu ook nuttig zijn bij hersenoperaties.

Zelf noemen de Fransen het een wereldprimeur: ze hebben een hersenoperatie uitgevoerd, terwijl de wakkere patiënt een virtual-reality-bril droeg. De bril stond de chirurgen toe om veel nauwkeuriger te opereren en moeilijk vindbare tumors te lokaliseren.

Wakker blijven

Een hersenoperatie uitvoeren terwijl de patiënt bij bewustzijn is, wordt al ruim tien jaar gedaan. De chirurg kan dan veel nauwkeuriger bepalen wat hersenweefsel en wat tumorweefsel is door de hersenen kleine stroomstootjes te geven. Reageert de patiënt hierop, dan is het hersenweefsel, zo niet, dan is het tumorweefsel. Hierbij ervaart de patiënt geen pijn, want de hersenen kunnen geen pijn ‘voelen’.

Maar virtual-reality-brillen verschaffen nu een nog betere manier van hersenen opereren. Het gebruik van de bril biedt een heel nieuw scala aan mogelijkheden. Met de bril kunnen chirurgen volledig beheersen wat de patiënt ziet en hoort. Zo brengen ze hersengebieden en -verbindingen beter in kaart tijdens de operatie. Ook tumors worden zo beter gelokaliseerd en weggehaald.

Levensredder

De eerste operatie met een virtual-reality-bril is een feit. De patiënt, geopereerd in een Frans ziekenhuis, had een hersentumor die één oog al had aangetast. Het was daarom erg belangrijk het andere oog intact te houden. De operatie slaagde en de patiënt behield zijn zicht in het andere oog.

Wie had dat gedacht: een 3D-bril die levens kan redden.

Bronnen: AFP, Engadget, ErasmusMC (PDF)

Beeld: AFPPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws